Selecteer een pagina

Als je met je gewicht bezig bent of je aan je eetbuien wilt werken, let je meer op welke producten je eet en wat je niet meer wilt eten. Dat deed ik vroeger ook. Je maakt een onderscheid tussen ‘goed’ en ‘slecht’ eten en je spreekt met jezelf af om ‘slechte’ dingen niet meer te eten. Je telt zelfs misschien wel de suikers en calorieën en spreekt met jezelf af om ’s avonds na 20.00 uur niets meer te eten, vanwege het fabeltje dat je ’s avonds na 20.00 uur niet meer verbrand. Herkenbaar?

Focus op wat je wèl wilt

Deze krampachtige manier van opletten zorgt ervoor dat je juist meer hunkert naar dat ‘slechte’ eten. Als een ‘verboden vrucht’. Het zit in je hoofd en het gaat er niet meer uit. Je denkt er misschien wel de hele dag aan en je raakt er gefocust op. Je kent vast de quote ‘Wat je aandacht geeft, groeit’. Dat geldt natuurlijk ook voor negatieve gedachten. Wat gebeurt er als ik tegen je zeg ‘Denk niet aan een roze olifant’? Dan denk je juist wel aan die roze olifant. Je gedachten hebben niet de mogelijkheid om woorden als ‘niet’ en ‘geen’ te herkennen. Alles waar je aan denkt, zal aanwezig zijn. Daarom kun je maar beter denken aan wat je wèl wilt in plaats van wat je niet wilt.

Loslaten

Als je dus op je gewicht aan het letten bent of je wil meer grip op je eetbuien krijgen, dan is de eerste stap om jezelf alles toe te staan. Je mag alles hebben, je mag alles eten. Je kunt namelijk beter je aandacht richten op hoeveel je dan van iets mag. Probeer maar eens het verschil te voelen tussen onderstaande voorbeelden:

Het is bijna sinterklaas. De winkels liggen vol met verschillende zakken pepernoten. Chocolade pepernoten met zeezout. Maar dat zijn dikke brokken met calorieën, dus ik mag ze niet. Ik word er dik van. Overal waar ik kijk, zie ik ze. Mijn collega heeft zelfs een zak mee naar het werk genomen. Het is elke keer een strijd in mijn hoofd, soms zelfs 2x per dag. Ik probeer vol te houden, maar ik vind het zo lastig! Na 4 dagen is mijn daadkracht op en koop ik een zak, als ik in de stad ben. Op de fiets naar huis gaat de zak al open en eenmaal thuis gaat de zak in één keer helemaal op.

Het is bijna sinterklaas. De winkels liggen vol met verschillende zakken pepernoten. Chocolade pepernoten met karamel-zeezout. Maar dat zijn dikke brokken met calorieën, dus ik spreek met mezelf af dat ik er 3 mag eten als mijn collega een zak heeft meegenomen naar het werk. We eten ze in de pauze met een lekker kopje thee erbij. Ik laat mijn tussendoortje maar in mijn tas zitten. De pepernoten zijn heerlijk en ik probeer ze met aandacht te eten. Dan proef ik extra goed die karamel-zeezoutsmaak. Na die 3 pepernoten zit ik vol en het is goed zo. Ik hoef geen hele zak pepernoten thuis te hebben. Dit was ècht een traktatie.

Wat kies jij?

Een ontzegging met als gevolg een hele zak pepernoten achter je kiezen of genieten van een paar pepernoten in plaats van je tussendoortje? Ik maak mijn keuzes inmiddels al een jaren volgens het tweede voorbeeld en het houdt mijn gewicht stabiel. Maar belangrijker nog: ik ben daarvoor liever voor mezelf en ik kan genieten van deze kleine traktaties. Ik heb geen eet-onrust meer in mijn hoofd en voel me daardoor stukken gelukkiger.

Omdat er in november en december juist zoveel snoep- en eetverleidingen zijn, heb ik een online training gemaakt die jou extra kan helpen om in die positieve ‘mindset’ te komen. Waardoor je stressvrij kunt eten en genieten van de aankomende feestdagen. Het is een 5-daagse training die je op je computer of telefoon kunt doen. Met allerlei video’s en werkboeken met informatie, inzichten, oefeningen, opdrachten, tips en trucs. Omdat het een online training is, kun jij het doen wanneer het jou uitkomt.

Gun jij jezelf een stabiel gewicht door liever tegen jezelf te zijn? Laat gerust je reactie achter onder deze blog!

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.