06-24677265 frouke@spicypepper.nl

Boekentips

In de afgelopen 15 jaar heb ik heel veel boeken gelezen over eetbuien, emotie-eten, mindful eten, zelfliefde, bodypositivity en andere aanverwante onderwerpen die mij hebben geholpen op mijn weg naar een gezonde relatie met eten en een fijne relatie met mijn lichaam.

Ik wil deze boeken graag met je delen, maar wil je er tegelijkertijd ook bij vertellen dat je de oplossing niet alleen uit boeken kunt halen. Om de oorzaak van jouw eetbuien te achterhalen, nieuwe gewoontes aan te leren en een fijnere relatie met eten en met jezelf te krijgen zul je er ook met andere mensen over moeten praten. Met je ouders, familie, partner, vrienden, collega’s en zeker ook een professional zoals een coach, een psycholoog, een therapeut of een trainer.

Het is namelijk de dialoog (het gesprek, de vragen die iemand aan jou stelt, de opmerkingen die je raken, de emoties die aaneraakt worden) die daadwerkelijk voor positieve veranderingen kunnen zorgen. Je kunt dit niet alleen doen en je hoeft dit ook niet alleen te doen.

Er zit vast en zeker een inspirerend boek voor je bij!

Er zijn veel boeken geschreven over emotie-eten en dit boek steekt met kop en schouders boven de rest uit! Waarom? Het gaat niet over de standaard uitleg over eetbuien en eetstoornissen en het is ook niet het zoveelste ‘dieetboek-waar-niets-nieuws-in-staat.

Dit boek geeft je handvatten (heel praktisch met allerlei leuke oefeningen en een cd) over hoe je met je innerlijke saboteur om moet gaan. Dit boek heeft voor mij ècht het verschil gemaakt in mijn strijd meet eetbuien en emotie-eten.

Eetbuien en emotie-eten gaan niet over eten maar over je gedachten, gevoelens en gedrag. Dit boek raad ik je persoonlijk aan omdat het gaat over het veranderen van je gevoel door de manier waarop je denkt te veranderen.

Het is een praktisch boek met heel veel invuloefeningen. De schrijver gebruikt heel veel verschillende situaties in het boek waardoor het altijd herkenbaar voor je is. Een heel fijn boek als je al weet dat gevoelens als angst, depressie, boosheid, schuldgevoel of schaamte de oorzaak zijn van je eetbuien!

Tatjana Almuli woog ooit 160kg en viel 60kg af door met het programma Obese mee te doen. Nadat ze zoveel af was gevallen, voelde ze zich niet meer haarzelf waardoor ze heel bewust besloot om weer aan te komen.

Dit boek van Tatjana neemt je persoonlijk mee in haar reis van bodypositivity naar bodyneutrality. Het is soms lachen, gieren en brullen maar ook om te janken omdat het zo herkenbaar is. Daarnaast is er aandacht voor het bredere maatschappelijke probleem van dik zijn. Dit boek heeft mijn zelfliefde voor mijn lijf aanzienlijk vergroot! Ik heb het in 2 dagen uitgelezen!

Wow! Dit boek! Caroline Dooner heeft The Fuck It Diet geschreven omdat ze zelf heeft ervaren dat geen enkel dieet werkt. Diëten maken je op lange termijn alleen maar dikker in plaats van dunner. Tevens vergroten diëten de haat-liefde relatie die je hebt met eten, maar ook met jezelf. Diëten zijn giftig voor je lijf en je hoofd. Zij besloot dat het ook anders moet kunnen en onderzocht op 4 verschillende gebieden wat nou het beste voor je is: lichamelijk, emotioneel, mentaal en je drijfveren.

Ik schreef over dit boek een boekverslag.

Dat vet ongezond is en dat je alleen dik wordt van teveel eten is inmiddels een achterhaald statement. Dat willen Mariette Boon en Liesbeth van Rossum je duidelijk maken met dit boek. Het is de schrijfsters uitstekend gelukt om de zware, theoretische informatie over vetten, vetverbranding, vetopslag, stofwisseling, hormonen, suikers, calorierijk eten, ziekten en aandoeningen op een leuke en simpele manier aan je uit te zeggen. Inclusief praktijkvoorbeelden bij elk onderwerp. Een must-read voor iedereen die wil begrijpen waarom je van diëten dikker wordt.

Dit boek is een waar verzamelwerk! I love it! Mayra vertelt over haar eigen afgelegde weg on the road to selflove. Het is fijn om iemand anders’ verhaal te lezen want je vindt er zeker hekenning is. Het motto van Mayra is “Happy is not a dress size” en dat mag wat mij betreft op een tegeltje! Wat dit boek zo waardevol maakt is dat er heeeeel veeeeel verhalen in staan van anderen. Of het nou gaat over dik/dun, lang/kort of het missen van een lichaamsdeel… Dit boek inspireert je om meer van jezelf te houden, zoals je nu bent. Koop het voor jezelf maar doe het ook je dochter, zus, moeder, buurvrouw of beste vriendin cadeau!

Wat een verademing dat er een boek is dat je helpt om van jezelf te houden, gewoon zoals je bent. De schrijfster is een Body Positive activiste met een verleden van eetstoornissen, dieten, afvallen en aankomen. Het boek leest gemakkelijk weg. En als je er eenmaal met je neus inzit, kun je het niet meer wegleggen. In dit boek bespreekt de schrijfster hoe de dieetindustrie onze lijven verpesten. Alleen maar om er rijker van te worden. Dit is een boek dat standaard op de boekenlijst van alle middelbare scholen zou moeten staan! En zit je zelf niet zo lekker in je lijf? Meteen kopen dan!

Ben je al een poosje op weg met zelfliefde- en body positivity boeken? Dan is dit (engelstalige) boek een mooie next step. Het inspireert je om zelfverzekerder te voelen en meer voor jezelf op te komen in de samenleving. Het boek legt je namelijk haarfijn uit hoe vetfobie in onze samenleving geworteld is en hoe jij je activistischer op kunt stellen om je eigen ruimte te pakken en je eigen omgeving dik-vriendelijker te maken.

Dit boek is heel behulpzaam wanneer je grip wilt krijgen op je eetbuien. Wanneer je voor de zoveelste keer probeert om te stoppen met snoepen, snacken en snaaien en het je steeds weer niet lukt. Vooral bij emotie-eten en lijngericht eten (wanneer je altijd maar aan het lijnen bent) komen eetbuien vaak voort uit oude, aangeleerde patronen uit het verleden. Dit is een heel leuk en informatief boek met verschillende werkbladen met opdrachten dat alle verschillende patronen en overlevingsstratiegieen met je doorneemt. Zo kun je dus snel uitvogelen wat jouw oude patronen zijn en wat je kunt doen om deze te doorbreken.

Ook dit is een heel fijn basis-boek voor iedereen die worstelt met gewicht, dieten, jojo-en, snoepen, snacken en snaaien. Net als andere anti-dieet boeken besteed dit boek aandacht aan de herkomst van onze dieetcultuur en leert het je om d.m.v. intuitief eten niet meer schuldig te laten voelen over wat je eet. Dit boek vertelt je hèt recept dat er voor zorgt dat er geen eetbuien meer hoeven te zijn. Het behandeld emotie-eten, maar ook het loslaten van eetregels en eetlabels.

Wanneer je op zoekt bent naar een wat praktischere benadering van honger, kan ik je dit boek aanraden. Het gaat niet over eetbuien, maar over hongersoorten (naar mijn mening toch wel 2 verschillende dingen). De schrijfster van dit boek benaderd deze hongersoorten vooral vanuit een lichamelijke en voedingsgerichte benadering. Leest makkelijk weg en ze geeft veel praktische tips.

Dit is een vrij algemeen, en daardoor laagdrempelig boek dat verschillende facetten aan bod laat komen die je in kunt zetten om jouw relatie met eten te verbeteren. Het boek is leuk geschreven, alsof je in gesprek bent met de auteur. Er staan prettige opdrachten in die je zelf uit kunt proberen. Dit is een mooi beginnersboek, als je aan het begin staat van het willen verbeteren van je relatie met eten.

Geschreven door de grondleggers van ‘Intuitief eten’! Met dit boek heb je de meest complete informatie over intuitief eten. Intuitief eten helpt je om je relatie met eten en je relatie met je lichaam te verbeteren. De basis ligt in het afscheid nemen van dieten, het leren luisteren naar je lijf en te eten en bewegen op een manier die past bij jou. 

Sinds half april 2021 is dit boek in het Nederlands vertaald en is de Nederlandse uitgave verkrijgbaar! Ik heb de Nederlands vertaling hier (onder het originele boek) voor je neergezet! Ik heb zelf de NL vertaling nog niet gelezen. Ook is er sinds 1 oktober een Nederlands werkboek uitgebracht.

Dikke aanrader! Dit boek is echt fun! Het heeft mij in korte tijd veel acceptatie en zelfliefde gebracht! Het boek bestaat uit 21 hoofdstukjes met een spiegelopdracht, meditatie, oefening en affirmatie. Je kunt dit 3 weken achter elkaar doen als je wilt deep-diven in body-acceptance maar je kunt ook zo af en toe een oefening uit dit boek doen. Doe jezelf een plezier en leg dit boek op je nachtkastje. Zo kun je ’s ochtends de dag starten met een fijne oefening voor de spiegel.

Ben jij een gezondheidsprofssional of wil je graag meer leren over gezondheid bij elk gewicht? In dit boek breekt Lindo Bacon een lans met alle vooroordelen dat dikke mensen ongezond zijn en dat slanker zijn, gezonder is. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken vind je in dit boek. Voor de kennis-vergaarder is dit boek een ware traktatie! Let op; engelstalig.

Dit is een zeer practisch engelstalig boek dat je leert om zonder schuldgevoel te eten. Want het is juist het schuldgevoel dat je naar eetregels en dieetgedrag brengt en dát zorgt juist voor emotie-eten, overeten en eetbuien. Een mooie aanvulling wanneer je interesse hebt in intuitief eten oftwel ‘vrij eten’. Dit boek bevat heeeeel veel praktische lijstjes en tips om zelf mee aan de slag te gaan. Aanrader!

Volg je Joshua Wolrich nog niet op social media? Meteen doen! Deze medisch specialist ontrafelt alle ‘nutri-bullocks’ op social media. En zo ook in dit boek. Alle onzin over koolhydraat-arm eten, shakes, ketogeen eten, intermittent fasting en nog meer van dat soort diëten brengt hij ter sprake in dit boek. Voeding is bedoelt om je lichaam te voeden en niet om je lichaam te veranderen of te genezen.

Frouke van Overveld
Boschdijk 500
5622PD Eindhoven

Volg mijn socials voor tips en trucs

Foto's: Bertine van Walwijk

© Copyright 2018 - 2022