Selecteer een pagina

Je hebt misschien wel eens van ‘Mindfulness’ of van ‘mindful eten’ gehoord. Mindfulness is uitdrukking die staat voor bewustwording van lichamelijke ervaringen, gevoelens en gedachten. Het is wetenschappelijk bewezen dat Mindfulness helpt bij het verminderen van stress-eten, emotie-eten en eetbuien. Eigenlijk logisch want eetbuien hebben eigenlijk niks met eten te maken, maar met jouw gedachten en gedrag zoals je kunt lezen in mijn blog ‘Wat jouw eten je vertelt’.

Bij eetbuien en overeten ben je vaak geneigd om op de automatische piloot te ‘snaaien’. Ik weet nog dat ik vroeger, wanneer ik een eetbui had, soms niet eens doorhad dat mijn pak koekjes al weer leeg was. Ik was mezelf meer aan het vullen in plaats van voeden met eten.

Vakantie en feestdagen

Als de feestdagen of de zomervakantie er aan komt is er een grotere kans op over-eten. Er staan je ongetwijfeld wat diners (BBQ’s, familiediner, kerstdiner etc.) en borrels (terras, bedrijfsborrel, nieuwjaarsborrel etc.) te wachten. Gezellig met fijne mensen om je heen, veel kletsen en weinig aandacht voor wàt je eet. Veel mensen sluiten een BBQ of het kerstdiner af met buikpijn en de knoop van je broek open. Niet fijn!

Ik heb 10 stappen voor je opgeschreven, die je helpen om meer met aandacht te eten. Dit helpt je om je eerder ‘vol’ of verzadigd te voelen, zodat je je niet overeet. Je kunt deze stappen overal toepassen; bij het kerstdiner aan tafel, maar ook als je in je eentje die zak pepernoten aan het snaaien bent.

1. Kies ingrediënten met zorg en liefde.

Of het nou gaat om een chocoladereep of om het bereiden van een avondmaal, kies alleen de allerbeste en allerlekkerste ingrediënten. Kies met aandacht alleen het allerbeste voor je zelf zodat je er ook écht van kunt genieten.

2. Eet aan tafel.

Kies ervoor om tijdens je ontbijt, lunch en avondmaaltijd aan tafel te zitten en leg alle afleidingen weg. Dus krant dicht, TV uit, telefoon van tafel. Al die afleidingen halen de aandacht weg van jouw eten. Natuurlijk mag je gerust kletsen aan tafel. Zo besteed je ook nog eens extra aandacht aan je partner, kids en tafelgenoten. Fijn toch!
Oh, en als je aan tafel zit is dat beter voor je spijsvertering. Het eten vind een goede doorgang naar je maag waardoor je je gemakkelijker ‘vol’ voelt dan wanneer je opgevouwen en voorovergebogen op de bank met je bord op schoot zit te eten.

3. Wat ligt er op je bord?

Onderzoek eens goed wat er nou precies allemaal op je bord ligt of wat voor snack je in de hand hebt. Hoe ziet het er van dichtbij er uit? Welke kleuren en vormen zie je allemaal? Kun je de textuur ook zien? Glad, korrelig, vloeibaar?

4. Wat voel je?

Voel eens met je handen of met je bestek hoe het eten aanvoelt. Is het zacht en kun je het indrukken (met je vingers of met je bestek)? Of is het hard en moet je het breken of doorsnijden met je mes? Voelt het eten koud of warm aan? Is je bord of je schaaltje warmer geworden?

5. Wat ruik je?

Breng het eten voor je neus. Kun je iets ruiken? Waar ruikt het naar? Ruikt het scherp of juist muffig? Ruikt het heel sterk of moet je echt moeite doen om iets te ruiken? En voel je al wat er gebeurd met je speekselklieren in je mond. De kans is groot het ‘het water je de mond in loopt’ en dat je heel graag die hap wil nemen.

6. Goed kauwen.

Yes, tijd om die hap te nemen! Ein-de-lijk! Wat proef je? Is het zoet, bitter, zout of zuur? Had je verwacht dat je deze smaken zou proeven? Kauw minstens 15 keer op 1 hap. Hoe langer je op je eten kauwt, hoe beter je de smaaksensaties kunt proeven. Laat het speeksel in je mond goed mengen met het eten als je kauwt. Dat is goed voor de vertering en stoelgang.  Ook hier geldt weer dat het ook helpt om je eerder vol of verzadigd te voelen. Je zult je dus minder snel over-eten.

7. Leg je bestek tussendoor weg.

Probeer na elke hap bewust je bestek weer even weg te leggen. Je zult merken dat dat best een lastige klus is, want we zijn heel erg gewend om automatisch meteen de volgende hap op de lepel of vork te doen. Het zal dan ook niet meteen in 1x keer helemaal goed gaan en dat geeft ook niks. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Heb je er een keer he-le-maal nièt aan gedacht? Dan probeer je het de volgende keer gewoon weer opnieuw. De aanhouder wint!

8. De tweede hap is niet hetzelfde als de eerste hap.

Wanneer je toe bent aan de volgende hap, kauw dan weer minimaal 15x en leg je bestek weer even weg. Moet dat dan na iedere hap? Ja, het liefste wel! Je hoeft het niet voor mij te doen, maar voor jezelf. Jij wil je niet overeten toch? Ontdek maar eens of deze hap nog steeds hetzelfde smaakt als de eerste hap. Vaak proef je bij de volgende happen toch weer andere smaken. Het kan ook zijn dat de smaken in intensiteit afnemen. Dus iets minder zoet, zout, zuur of bitter. Let er maar eens op. Je kunt jezelf zelfs afvragen of je die pepernoten nog wel verder zou willen eten, als het toch niet meer zo lekker smaakt als de eerste paar.

9. Wat krijg je van lekker eten?

Sta eens stil bij de dingen die je extra krijgt als je iets heerlijks eet. Een stukje heerlijke chocolade geeft je misschien wel een fantastische smaaksensatie. En een lekkere kom warme, verse soep geeft je een behaaglijk, warm gevoel van binnen. En van die lekkere volkoren boterham met kaas of vers gemaakte kop koffie krijg je waarschijnlijk extra energie om je dag mee te beginnen.

10. Wees dankbaar.

Sta jij er wel eens bij stil hoe belangrijk eten voor je is? Dat het jouw lichaam helpt om in leven te blijven? Gezond voedsel helpt jouw spieren en botten om sterk te blijven zodat je kunt bewegen. Zodat je kunt lopen en dingen vast kunt pakken. En dat je daarmee de dingen kunt doen die jij het liefste doet, bijvoorbeeld uitgaan, een boek lezen, wandelen met de hond… En daarmee mag je je ook gerust bedenken dat je blij mag zijn dat je elke dag weer kunt kiezen in die vele supermarkten en winkels wat je eet en drinkt, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen. Wat is toch fijn dat we daar nauwelijks moeite voor hoeven te doen om het op je bord te krijgen. Geniet er dus maar extra van.

Ik ben benieuwd welke stappen het beste bij jou passen… Wil je het me laten weten in een reactie hieronder?

Deel deze blog:

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten.