Selecteer een pagina

Ken je die websites of artikelen in tijdschriften met bijvoorbeeld ‘in 5 stappen stoppen met emotie-eten’ of ‘3 tips tegen eetbuien’? Er zijn talloze van dit soort artikelen geschreven en ik lees ze altijd aandachtig door.

Het valt me dan op dat deze tips altijd heel algemeen zijn en soms zelfs de denkbeeldige plank helemaal misslaan. Voorbeeld: “Identificeer jouw reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem direct bij de kern op te lossen en ga er anders mee om.” Really! Dit komt écht van een website op internet! Alsof dit zo makkelijk is!? Soms hebben mensen hier 6-9 maanden psychotherapie voor nodig!

Of deze: “Stoppen met snaaien, zet de knop om door middel van 1 uur hypnose à €75”. Alsof je snaaibuien in 1 uur tijd kunt verbannen uit je leven. Ik heb het nog nooit geprobeerd en ik geloof er ook niet in. Ik kan me voorstellen dat het bij roken zo werkt, maar roken is geen eerste levensbehoefte. En eten is dat wel. Je kunt niet levenslang stoppen met eten. Als je een echte ‘snaaier’ bent, zul je je leven lang worden uitgedaagd om de verleidingen van snoep en snacks te weerstaan. Dat is te leren, maar dat vereist inzichten en oefening. Eigenlijk net als met sporten; je spieren trainen vereist ook oefening en inzicht in hoe je het beste kunt trainen.

Welk eettype ben jij?

Het eerste inzicht dat je hierbij gaat helpen is dat je weet wat voor type ‘eter’ je bent. Iedereen is uniek, maar net zoals met lichaamsbouw heb je 4 types die het meeste voorkomen. Qua lichaamsbouw ben je een appel, een peer, een zandloper of een rechthoek. Alle vrouwen die dit lezen, weten wat ik bedoel. Niet elke jurk of tuniek zal je mooi staan, dat hangt af van je lichaamstype.

Dat geldt dus ook bij snoepen, snacken en snaaien. Je kunt wel alle tips willen lezen, maar niet alles past bij jou. Daarom is het waardevoller om eerst te weten welk type eter je bent; een verleidingseter, een lijngerichte eter, een emotie-eter of een gewoonte-eter. Daarbij moet ik de opmerking maken dat ik op internet té vaak zie dat emotie-eter als algemene verzamelterm wordt gebruikt en je daar tips voor alle 4 verschillende types door elkaar leest. En daarom heeft zo’n rijtje tips je waarschijnlijk nog nooit verder geholpen. Misschien waren er 1 of 2 tips waar je iets aan had. Dat waren dan kennelijk de tips die bij jouw ‘type’ horen.

Ik zal je even kort uitleggen wat elk type betekent.

Verleidingseters (ook wel externe eters genoemd)

Verleidingseters reageren sneller op zintuiglijke prikkels en zijn dus makkelijk te verleiden door wat je ruikt, wat je ziet, wat je hoort, wat je voelt en wat je proeft. Verleidingseters kopen makkelijker iets lekkers in de supermarkt (vooral nu met al die displays vol pepernoten en chocoladeletters), op de markt, in de kantine of maken een keuze aan de hand van hoe lekker iets er uit ziet (in de vitrine of etalage). Dit type eter komt vaak voor bij hoog sensitieve personen (HSP) of mensen die om andere redenen gevoeliger zijn voor externe prikkels, bijvoorbeeld door overspannenheid of een burn-out.

Lijngerichte eters (oftewel de jojo-ers)

Lijngerichte eters hebben bijna alle diëten uitgeprobeerd en weten alles van koolhydraten, suikers, calorieën etc. Ze hebben in het verleden diverse succesvolle afvalpogingen gedaan, maar vallen daarna toch weer gemakkelijk terug in oude eetpatronen. Voor lijngerichte eters zijn cijfers (kilo’s, calorieën, centimeters) heel belangrijk. Dit geeft je namelijk het gevoel dat je (meetbare) grip op je eetpatroon hebt.

Emotie-eters

Emotie-eters kunnen ongewild de hele dag aan eten kan denken en die onrust pas uit het hoofd krijgen als je er aan toe hebt gegeven. Emotie-eters kunnen ongemerkt de hele dag door ‘snacken’ maar kunnen ook serieus overeten door heel veel in één moment te eten (een overeetbui). Het komt ook voor dat emotie-eters juist stiekeme eters zijn. Dit is vaak een jarenlang patroon waar gebeurtenissen uit het verleden onder liggen.

Gewoonte-eters

Gewoonte-eters hebben zichzelf in de loop van het leven bepaalde eetpatronen aangeleerd. Gewoonte-eters hebben bepaalde producten gekoppeld aan bepaalde situaties of plekken. Zij eten bijvoorbeeld altijd een broodje hotdog bij Ikea, iedere zaterdag frietjes op voor de tv of altijd paprika-ribbel-chips op zaterdagavond. Het zijn vaak eters waarbij structuur heel belangrijk is en zich daar veilig bij voelen, bijvoorbeeld mensen met een Autisme Spectrum Stoornis.

De kans is namelijk groot dat je jezelf herkent in meerdere types of dat je vroeger een ander type was dan je nu bent. Wil je zeker weten welk type eter je bent? En wil je dan wèl gerichte en specifieke tips die bij jouw type horen? Schrijf je dan in voor mijn maillijst en dan stuur ik je gratis de test toe!

Laat je me hieronder weten welk type jij bent?

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.