Selecteer een pagina

Als het gaat om bewegen dan is dat vaak een minder populair onderwerp om over te praten. Veel mensen hebben bepaalde overtuigingen over bewegen en sporten. Wanneer je last hebt van eetbuien zijn niet alleen je emoties en voeding belangrijk, maar is ook beweging van belang. Ik heb het dan ook niet over keihard sporten, maar puur het in beweging komen met je lijf;  opstaan van de bank en ergens heen lopen, de trap op lopen, je lijf echt in beweging zetten. Want onze lichamen zijn gemaakt om te bewegen en hebben beweging ook echt nodig.

Mijn overtuigingen over sporten en bewegen

De reden dat ik je ook over mijn overtuigingen wil vertellen is omdat je dit misschien herkent. De overtuigingen die ik had en soms ook nog wel eens heb. Als het gaat om sporten dan heb ik vroeger als kind en jongvolwassene erg veel verschillende dingen gedaan. Ik vond het echter nooit zo leuk en hield het ook niet zo lang vol. Jarenlang ben ik met veel tegenzin naar de sportschool gegaan omdat ik met de overtuiging worstelde dat ik moest sporten om af te vallen.

Ik had de overtuiging dat ik pas gezond zou zijn als ik zou sporten. Ik deed het dan ook vooral voor de buitenwereld en niet voor mezelf. Ik wilde laten zien dat ook al was ik dik, ik heus wel hard werkte om af te vallen.

Gaandeweg realiseerde ik me dat als het gaat om sporten ik niet iemand ben die iets trouw jarenlang hetzelfde kan doen. Dat geldt eigenlijk voor alles in mijn leven, bijvoorbeeld ook als het gaat om hobby’s of werk. Ik ben niet een persoon die haar hele leven een en hetzelfde blijft doen. En dat is prima. Deze eyeopener zorgde ervoor dat ik mezelf de ruimte gaf. Het zorgde ervoor dat ik besefte dat het oké is om meerdere dingen leuk te vinden. En dat je ook niet perse iets heel lang hoeft te doen of iets af hoeft te maken. Ik weet van mezelf dat ik bij tijd en wijle het ene heel leuk vind en daarna weer iets anders.

Die manier van kijken naar mezelf en naar mijn sportactiviteiten geeft me zoveel rust en ruimte. Het geeft me de goedkeuring om enkel en alleen te doen wat ik leuk vind. Dat is een aantal jaar hardlopen geweest en dat is nu hiphop dansen. En deze mindset wil ik jou ook doorgeven. Want bewegen is ontzettend belangrijk.

Je lichaam heeft beweging nodig

Wanneer je in beweging komt en daarmee je spieren in beweging brengt dan zet dat allerlei onzichtbare processen in werking. Door te bewegen gaat je bloed sneller stromen en stroomt het ook beter door je hele lichaam. En dat is belangrijk want daardoor wordt er dus ook veel meer zuurstof in je lichaam verplaatst. En zuurstof is de brandstof voor al je lichaamscellen. Het is dus erg belangrijk voor het onderhoud van je lijf dat het bloed door je lichaam stroomt en dat gebeurd wanneer je in beweging komt.

Daarnaast ruimt het zuurstof wat door je lichaam heen stroomt ook al het celafval op. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks in beweging te komen, al is het een (korte) wandeling. Je kunt jezelf dan ook voorstellen wat wanneer je eigenlijk de gehele week passief bent en misschien twee of drie keer in de week gaat sporten dat dit minder voor het onderhoud van je lijf doet dan wanneer je dagelijks in beweging bent.

En zo zijn er nog veel meer dingen te benoemen waarom bewegen belangrijk is en waarom het je ook helpt in strijd tegen eetbuien. In de podcast  “Bewegen helpt in strijd tegen eetbuien” ga ik daar verder op in.

 
Foto: Anoesjka Minnaard

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.