In 2006 kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga, mindfulness en meditatie. Dat was tijdens mijn therapie voor mijn eetbuistoornis. Het hielp me om beter mijn emoties te voelen. Om bijvoorbeeld pas op de plaats te nemen, in te checken bij mezelf en een time-out te nemen. Maar wat ik me toen nog niet realiseerde, is dat het me nog iets anders heeft gebracht. Dat ik weer leerde in contact te komen met mijn lichaam. Dat ga ik je even uitleggen:
Als kind of tiener op dieet
Veel vrouwen beginnen al op jonge leeftijd met lijnen en diëten. Door de overtuiging dat je niet goed genoeg bent, te dik bent, dat je niet knap bent en dat je daarvoor je lichaam moet veranderen. Soms is het niet je eigen overtuiging maar vonden je ouders dat en moest je van je ouders, de schoolarts of je trainer op dieet.
Niet meer luisteren naar je lijf
Wanneer je start met lijnen, diëten of opletten, dan ga je je eetgedrag afstemmen op die regels, richtlijnen en eetschema’s. Dat zijn niet de eetwensen die jou lichaam nodig heeft. En als je een hele geschiedenis van jarenlang lijnen, diëten en eetregels hebt, dan raak je verwijderd van wat jouw lichaam aan jou te vertellen heeft. Dat dat het energie nodig heeft. Jouw hongergevoel is er namelijk niet voor niets.
Je lichaam is perfect
Als je als baby wordt geboren, dan werkt je lichaam met al haar processen perfect. Poepen en plassen gaat vanzelf, je giechelt als je iets fijn vindt en je huilt wanneer je iets nodig hebt zoals aandacht of voedsel. Automatisch stop je met drinken wanneer je genoeg hebt gehad. Baby’s zijn ongeconditioneerd, nog niet bewust van de schoonheidsidealen en de verwachtingen van anderen en hebben nog geen opgedane kennis over eten. Je leeft je leven vanuit je authentieke zelf. Vanuit je intuïtie. Maar wanneer je op latere leeftijd gaat opletten, lijnen of diëten of je ouders vertellen je dat je je bord leeg moet eten (eetregel!), dan ga je minder luisteren naar jouw eigen honger- en verzadigingssignalen.
Misschien heb je door jouw lange dieetgeschiedenis geleerd om je hongergevoel te negeren of onderdrukken waardoor je het nu niet meer voelt. Dat betekent niet dat het er niet is, maar dat je het niet voelt.
Leer je honger en verzadiging te herkennen
Om je relatie met eten te verbeteren is het belangrijk om die honger- en verzadigingsgevoelens opnieuw te leren ontdekken en er ook op te leren reageren. Daarvoor zul je afscheid moeten nemen van een aantal ‘conditioneringen’ over jezelf die juist de dieetmentaliteit in jou in stand houdt. Want het is belangrijk om te gaan experimenteren met wanneer je vol zit, wanneer je genoeg hebt gegeten, welke voedingsmiddelen je goed vullen en welke juist niet. Wie goed in verbinding staat met lichaamssignalen kan soms ervaren dat je specifieke behoefte hebt aan zuivel of aan vis, bijvoorbeeld. Je lichaam geeft dan precies aan dat bepaalde voedingsstoffen mogen worden aangevuld.
Het is lastig om je honger- of verzadigingsgevoelens te leren voelen als je niet weet hoe ze voelen. We laten ons daarbij vooral afleiden voor externe prikkels via onze zintuigen. De televisie die tijdens het avondeten aan staat, scrollen op je telefoon tijdens de lunch, borrelen wanneer je in gezelschap bent. Je bent dan met je aandacht bij iets anders dan je eten en je lijf. Ken je dat, dat de zak chips leeg is voordat je het door hebt omdat je film zit te kijken. Dan heb je je verzadigingssignaal genegeerd en is het signaal dat de zak leeg is jouw ‘stopsignaal’. Maar in complete stilte eten vind je ook lastig, eng en je wordt er misschien zelfs onrustig van. Het is een mechanisme geworden om jezelf steeds af te laten leiden.
Leer je zintuigen af te sluiten om naar binnen te keren
Om weer in contact te komen met je honger- en verzadigingssignaal is het belangrijk om je zintuigen proberen af te sluiten en je weer in contact te komen met je eigen lichaam. Voel maar eens het verschil tussen je ogen open (en om je heen kijken wat je allemaal ziet) en je ogen dicht (je visueel afsluiten voor de buitenwereld). Als je je ogen dicht hebt kun je ineens voelen hoe moe je bent, hoe verkrampt je schouders zijn of hoeveel honger je hebt. Allemaal lichaamssignalen.
Yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen
Om je relatie met eten te verbeteren en om eetbuien te stoppen moet je leren om je hongergevoel en verzadigingsgevoel weer te herkennen èn er ook naar te luisteren. Daarvoor is het belangrijk dat je leert om je zintuigen soms af te sluiten, naar binnen te keren en verbinding met je lijf te maken zodat je deze signalen weer kunt voelen. Het is de vaardigheid van ‘contact maken met je lijf’ die je wilt ontwikkelen. Daar komen yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen om de hoek kijken. Deze activiteiten helpen je namelijk om beter naar binnen te keren.
Geen doel maar middel
Yoga, mindfulness of meditatie is geen doel op zich maar juist het middel om te leren weer in verbinding met jezelf te komen zodat je je lichaamssignalen kunt voelen. Als je yoga, mindfulness, meditatie of ontspanningsoefeningen doet dan geef je je lichaam het teken dat je haar respecteert. En als je lichaam merkt dat je haar echt respecteert, zul je merken dat ze beter gaat aangeven wat jij nodig hebt. Dat gaat niet alleen om eten en drinken, maar ook over ontspanning, inspanning en bewegingsbehoefte.
In de podcast ‘Wat yoga te maken heeft met eetbuien’ kun je deze informatie nog een naluisteren en vertel ik je nog wat over de lichaamssignalen rondom het onvoorwaardelijk toestaan van eten.
Deel deze blog:
Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!
Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.