Selecteer een pagina
Regelmatig krijg ik de vraag: “Waarom heb ik deze eetbuien? Help me!”. Als eerste wil ik zeggen dat eetbuien een complex probleem zijn. Bij iedereen zijn eetbuien anders, ze hebben andere oorsprong of reden en iedereen gaat er ook op een eigen manier mee om. In deze blog vertel ik je de drie grootste redenen waarom mensen last kunnen krijgen van eetbuien.

Drie oorzaken voor eetbuien

Wanneer ik het over eetbuien heb bedoel ik niet alleen degene waarbij je hele grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd naar binnen werkt. Ik bedoel vooral de eetmomenten waar jij achteraf val baalt. Dat zijn eetbuien. En dat zijn de ene keer hele grote hoeveelheden en de andere keer juist kleine eetbuien of snaaimomenten die je de hele dag door hebt.

Reden 1: Je eet niet genoeg

De eerste reden of oorzaak voor eetbuien is ook de meest voorkomende. Je krijgt eetbuien simpelweg omdat je gedurende de dag niet genoeg eet. Dit komt vaak voor bij mensen die heel veel gedieet hebben vroeger en uiteindelijk met alles wat ze daarin hebben geleerd nu een eigen dagpatroon hebben ontwikkeld qua eten. Dit zit dan altijd net iets onder de lijn van wat je persoonlijk aan energie en voedingsmiddelen nodig hebt.

Of dat bij jou het geval is kun je toetsen door bijvoorbeeld een eetdagboek bij te houden. En dan te bekijken wanneer je snaaimomenten zijn en wat je eerder die dag hebt gegeten. Als je altijd het gevoel hebt dat je aan het einde van de middag of avond meer trek krijgt en meer eetgedachtes hebt dan kun je experimenteren door bij vroegere maaltijden wat meer te eten. Bijvoorbeeld door een boterham extra te eten bij het ontbijt. Of aan je lunch iets extra’s toe te voegen zodat je verderop de dag minder energietekort hebt.

Reden 2: Je bent ontevreden over je lijf

Deze tweede reden gaat over de onvrede die je hebt over je lijf waardoor je eetregels voor jezelf hebt bedacht. Deze eetregels zorgen voor restricties, je verbiedt jezelf allerlei voedingsmiddelen. Het zorgt er ook voor dat je de hele dag bezig bent met eten. En je herkent het misschien wel dat wanneer je zegt ergens niet aan te mogen denken dat je dat juist wel doet. Denk maar eens niet aan een roze olifant. Wat gebeurd er? Juist, je denkt wél aan een roze olifant.

Dat komt omdat jouw gedachtes geen onderscheid kunnen maken in wel of niet. Juist de woorden ‘geen’, ‘nooit’ of ‘altijd’ hebben geen enkele waarde in jouw gedachtes. Dus als ik tegen je zeg dat je geen chips mag dan blijven de woorden ‘ik mag chips’ de hele dag in je hoofd rondzingen. Rationeel weet je wel dat je bezig bent met ‘ik mag geen chips’, maar je brein registreert alleen ‘ik mag chips’. En juist door dit soort restricties en eetregels geef je jezelf als het ware eetbuien. Daarom is het belangrijk om eetregels los te laten.

Dat kun je doen door te beginnen met onderzoeken welke eetregels je hebt. Welke labels je op bepaalde voedingsmiddelen en dingen plakt. Plak je een label op paprika? Zo ja, welke? En hoe zit dat met chocolade? Zit daar een label op? Kijk daarin eens wat de echte eetregels zijn die jouw eetbuien veroorzaken. En natuurlijk ligt er iets onder. Want dit gebeurd namelijk doordat je onvrede hebt over je lijf. Dan kun je de eetregels wel loslaten, maar je moet ook iets ondernemen over de onvrede over je lijf.

Reden 3: eten is afleiding

De derde reden gaat over het kiezen van eten als afleiding. Bijvoorbeeld bij verveling. Je hoort heel vaak dat mensen grijpen naar eten zodra ze zich gaan vervelen. Maar daar ligt natuurlijk iets onder. Want waarom zou je jezelf niet mogen vervelen? Vervelen is juist supernormaal en hoort bij het leven. Wanneer je echter last hebt van emoties of bepaalde gevoelens dan zijn juist de verveel momenten en de stilte die erbij komt de momenten dat je die emoties en gevoelens naar boven voelt komen. En die demp je dan door te gaan eten. Vaak gaan mensen dan andere afleiding zoeken zodat ze niet grijpen naar eten.

Maar eten is ook al afleiding. En de vraag is niet hoe kan ik mezelf afleiden zodat ik niet ga eten, maar waarvan leid je jezelf af? Want je leidt jezelf af van de stilte en de rust. En dat mag er gewoon zijn. Het is dan ook compleet normaal dat er op zulke momenten vervelende gevoelens of gedachten naar boven komen. Je zult echter merken dat wanneer je er juist ruimte aan geeft de heftigheid ervan veel sneller afneemt dan je denkt.

Wanneer je op zoekt gaat naar afleiding om maar niets te hoeven voelen dan gaat het vaak ook over voldoende rust nemen. Dit zie je regelmatig gebeuren bij mensen die zichzelf voorbij lopen. Zij gaan compleet voorbij aan hun eigen behoefte en rust. Terwijl het luisteren naar je grenzen en het aangeven van deze grenzen daarin zo belangrijk zijn. Het gaat dan ook mis bij het onderliggende stukje, dat je jezelf niet op de eerste plek zet. Je zet je gezin, je baas, je klanten, je collega’s, je leerlingen, op de eerste plek. En dat heeft vaak ook weer te maken met je zelfvertrouwen. Dat je juist uit onzekerheid gaat zitten snaaien om dat maar niet te hoeven voelen. Dit stuk gaat dus over emotie eten.

Er zijn overigens naast deze drie redenen ook nog twee andere redenen waarom je eetbuien krijgt. Deze kun je beluisteren in de podcast “5 redenen waarom je eetbuien krijgt”.

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.