Selecteer een pagina

Soms zijn dingen makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je net een eetbui hebt gehad of als je net flink hebt zitten snaaien. ‘Ah, joh, zet je er over heen’, ‘Je moet er gewoon niet meer aan denken’, ‘Je moet niet zo negatief denken’. Ging dat maar zo gemakkelijk.

We voelen ons vaak één met onze gedachten. Alsof we zelf onze gedachten zijn. Ze komen ongevraagd en ze geven ons een bepaald gevoel. Alsof het je ‘overkomt’. Je gedachten zeggen je hoe je je moet voelen en wat je moet doen. Je gedachten beïnvloeden soms je hele dag. Ze maken je angstig, boos of verdrietig. Wat dan weer aanleiding geeft om te gaan snoepen, snacken en snaaien.

Maar wat ik net schreef over gedachten, dat is slechts gedeeltelijk waar. Ja, we voelen ons vaak één met onze gedachten en ja, je gedachten bepalen hoe jij je voelt. De rest is niet waar en dat zal ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Zaklamp

Jij en ik lopen samen ’s avonds de hond uit te laten. We hebben allebei een zaklamp bij want het is donker en er is weinig straatverlichting. De hond loopt tussen ons in. Jij schijnt met jouw zaklamp op de muren aan jouw kant. Er staan grote muren die vol staan met lelijke graffiti. Er liggen ook vieze, kapotte vuilniszakken tegen de muur.

Jij zegt tegen mij: “Jeetje Frouke, wat is het hier lelijk en vies! Het stinkt en ik vind het hier zelfs een beetje eng. Ik wil hier helemaal niet zijn!”

Ik schijn mijn zaklamp naar mijn kant van de stoep en ik zie alleen maar mooie heggen, fleurige tuinen en supergrote opritten met mooie auto’s.

“Waar heb jij het over? Het is hier prachtig! Supermooie huizen met hele grote, mooie tuinen. Ik zou hier wel willen wonen, hoor!”

Zou het verschil maken als jij je zaklamp feller laat schijnen? Of zou het zin hebben om je bereik van je zaklamp iets groter te maken? Nee, want je ziet nog steeds hetzelfde. Het enige dat ik kan doen, is tegen jou zeggen dat je je zaklamp eens naar mijn kant zou kunnen laten schijnen. Alleen dan verandert jouw uitzicht.

Je haalt je aandacht weg van het negatieve en je geeft opnieuw aandacht aan iets anders. Ik vertel je niet dat je die lelijke graffitimuur moet ontkennen en dat je moet denken dat ‘ie niet bestaat. Nee, hij staat er nou eenmaal en hij gaat ook niet uit zichzelf weg. Maar je hoeft er in het donker je licht niet meer op te laten schijnen.

Negatieve gedachten

Dat geldt ook zo voor jouw negatieve gedachten. In mijn online training Help! Feestdagen! leer je dat negatieve gedachten vaak ontstaan n.a.v. een bepaalde gebeurtenis en dat jouw negatieve gedachten weer invloed hebben op je gedrag. In mijn blog ‘Hoe doorbreek ik die vicieuze cirkel van eetbuien?’ kun je lezen wat het effect van negatieve gedachten is op je eetbuien en hoe je negatieve gedachten onderdeel zijn van een vicieuze cirkel.

Door jouw figuurlijke zaklamp ergens anders op te laten schijnen wanneer je negatieve gedachtes opmerkt, kun je die vicieuze cirkel doorbreken. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je negatieve eetgedrag daarmee verandert. Waarschijnlijk scheelt het je weer een volgende eetbui!

Wat kun jij doen?

Je zou eens een lijstje kunnen maken van positieve dingen waar je je op wil focussen als je negatieve gedachten hebt. Ik vind het altijd fijn om onze poes Betty aandachtig te aaien. Dan maakt mijn gedachten wat rustiger en focus ik me op het geven van liefde aan haar. Of ik ga even naar buiten voor een wandeling of een bezoek aan de supermarkt. Onderweg probeer ik dan alle details van de natuur te zien, alle kleuren van de boomblaadjes, alle vormen van de wolken. En als ik dan weer thuiskom, spreek ik met mezelf af dat ik weer met frisse moed de dag verder oppak.

Post it!

En soms is het nog even nodig om de negatieve gedachte op een post-it te schrijven en ‘m ergens in een schriftje, dagboek of bullet journal te plakken. Zeg dan tegen die gedachte op de post-it “Zo, jij gaat even uit mijn hoofd, ik parkeer jou voorlopig in mijn boekje”. Sla het boekje goed dicht en berg het even op.

Soms zal het een pittige uitdaging voor je zijn. Dat geeft niks. Zolang je het blijft proberen, zul je merken dat het je steeds beter af gaat. Weet dat jij (ja jij… niet jouw gedachten) altijd zelf bepaald waar jij met je figuurlijke zaklamp op schijnt. Jij bepaalt zelf waar je je aandacht op wil richten. En wat je aandacht geeft, groeit.

Heb je wat aan bovenstaande tips? Ik hoor het graag van je! Laat gerust een reactie achter onder deze blog.

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.