Selecteer een pagina
Een van de hulpmiddelen die ik inzet tijdens coaching is het invullen van ketting analyses. Dat is een soort vragenformulier die coachees* invullen vooraf, tijdens of nadat je een eetbui gehad hebt. Op dat formulier beantwoord je een aantal vragen die helpen om te onderzoeken waarom je die eetbui hebt gehad. Dit bespreken we dan tijdens een sessie. Het is namelijk erg belangrijk om te weten waar de eetbui werkelijk vandaan komt. Dit heeft vrijwel altijd te maken met je mindset. Met bepaalde gedachten die je over en tegen jezelf vertelt.

* De klanten van een coach worden coachees genoemd.

Een klantvoorbeeld

In het formulier die een van mijn klanten had ingevuld vertelde ze dat ze ’s avonds na het avondeten chocolade vla at. Normaal gesproken heeft ze dat niet in huis. Door het eten van de chocolade vla werd ze herinnert aan de doos Merci chocolade die ze in huis had. Dus vervolgens at ze de Merci wat haar weer uitnodigde om later op de avond chips te eten.

Pellen als een ui

We zijn die situatie, met behulp van het formulier, als een ui gaan pellen. Want je wilt weten hoe je uiteindelijk bij die chips bent uitgekomen. Je telt dan als het ware terug. De chips kwam door de chocolade die ze had gegeten. De zoetigheid ervan, de trek die ze voelde, maar ook door het gevoel dat het toch al ‘mislukt’ was en ze daarom ook wel de chips nog kon eten. Maar hoe kwam het dan dat ze acht stuks van de Merci chocolade ging eten?

De trigger

Dat werd getriggerd door de chocoladevla. Dus ik liet haar nadenken over waarom die chocoladevla zo bijzonder was. Ze vertelde me dat ze het niet zo vaak eten, dus het is speciaal. Maar ze herinnerde zich ook nog dat ze de chocoladevla kocht en eigenlijk direct dacht “oh jee dit gaat zeker fout”. En misschien herken jij dat ook wel. Dat je iets lekkers koopt, bijvoorbeeld een toetje of een lekkere cake, en dat je dan denkt “als dat maar goed komt”.

Het is ontzettend belangrijk om dit te ontdekken. Om het besef te krijgen dat deze kettingreactie van chocoladevla naar Merci naar chips veroorzaakt is door die gedachte. Daarom is het ook heel belangrijk dat je bewust bent van wat jij jezelf vertelt.

Een positieve mindset is super belangrijk

Omdat een positieve mindset zo super belangrijk is heb ik daar ook een online mini cursus over gemaakt. Deze heet “Versterk je mindset in 5 stappen”. Maar ik zal je er in deze blog ook wat meer over vertellen.

Het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van wat je aan jezelf vertelt. Ik gaf al eerder in een Podcast het voorbeeld van de opdracht “maak een bepaalde tekening ergens van”. Als ik bij voorbaat al zeg dat ik het niet kan, dat ik slecht ben in tekenen, dat ik zoiets nooit doe.. dan is de kans dat het me lukt superklein. Terwijl als ik zou zeggen dat ik het ging proberen, dat ik mijn stinkende best ga doen en dat ik het over een uur klaar hebt.. dan is de kans dat het lukt veel groter. Alleen al in zo’n situatie kun je jezelf voorstellen hoe belangrijk het is dat je jezelf de juiste aandacht geeft. Het juiste verhaal vertelt. Namelijk het verhaal dat alles oké is. Dat jij dit kan. Dat er niks aan de hand is.

Het 5G model

De mensen die me al wat langer kennen of die een groepstraining of traject bij mij volgen of gevolgd hebben die zullen het 5G model wel kennen. Het 5G model vertelt je dat alles begint met de gebeurtenis die impact heeft op je gedachten. De manier hoe je denkt bepaalt hoe jij je voelt. En hoe jij je voelt bepaalt hoe jij je gedraagt. En als je je op een bepaalde manier hebt gedragen dan heeft dat ook weer bepaalde gevolgen.

Wil je jouw gedrag veranderen dan kun je ervoor zorgen dat je gevoel veranderd. En hoe verander je je gevoel? Door je gedachten te beïnvloeden. En dat is iets wat we zelf in de hand hebben.

Taal is belangrijk

Wanneer je je gedachten wilt beïnvloeden is taal super belangrijk. Met taal bedoel ik dat wat jij jezelf vertelt. Vertel je jezelf dat je iets wél kunt of vertel je dat je iets niet kunt? Je brein registreert de inhoud van woorden als ‘geen, niet, nooit’ niet. Dus zeg je tegen jezelf “ik mag geen chips” dan registreert je brein alleen maar “ik mag chips”. En het gevolg hiervan is dat je de hele dag “chips chips chips” in je hoofd hebt. Daarom is het ook heel belangrijk om te letten op woordniveau welke woorden je gebruikt.

Zo betrap ik mijn coachees er ook vaak op dat ze zeggen dingen te moeten. Terwijl je helemaal niets moet. Je mag dingen. Je mag bewuster worden ergens van. Je mag huiswerk maken. Je mag iets pakken. Je mag ook iets laten staan. Het woord ‘moeten’ geeft ons een negatieve lading, het geeft ons veel druk en ballast. Dus corrigeer jezelf daar maar op door het woord ‘moeten’ te vervangen met ‘mogen’. Hetzelfde geldt voor het woordje ‘maar’. Als er ergens achter een zin het woordje ‘maar’ komt dan ben je dus excuses aan het zoeken. Of verantwoording aan het afleggen of beren op de weg aan het zetten.

Vervang het woordje ‘maar’ eens met het woord ‘en’. Dan komt er een hele andere uitkomst achteraan. En dat is heel mooi om zelf mee te oefenen om zo je mindset als het ware te veranderen.

In Podcast 33 Stop eetbuien met een positieve mindset vertel ik nog meer over hoe taal een positieve invloed kan hebben op je mindset en geef ik nog meer tips om je mindset positief te veranderen.

Foto: Anoesjka Minnaard

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.