Selecteer een pagina
Nadat je geboren bent, groei je van baby naar kind door naar een volwassen persoon. Je groeit in de lengte en omvang en wordt logischerwijs zwaarder. En naar mate je ouder wordt (70+) , krimp je weer maar je neus en je oren blijven altijd doorgroeien. Bijzonder hè!
Tijdens je volwassen leven kan je lijf extra veranderen door allerlei verschillende omstandigheden. Denk maar eens aan zwangerschap, verandering van soort baan of leefstijl, ziekte, overgang of stress. Je kunt bijvoorbeeld dikker worden, dunner worden, van een appelvorm naar een peervorm veranderen, een ledemaat verliezen of extreme huiduitslag krijgen. Al deze lichamelijke veranderingen hebben effect op ‘hoe je naar jezelf kijkt’.

Samenleving

In onze Westerse samenleving zie je veel overtuigingen die hier mee te maken hebben: dik is ongezond en eigen schuld, slank is knap en succesvol, been geamputeerd is zielig, automutilatie-littekens zijn taboe en overmatig acné is vies. Onze samenleving is doordrenkt met dit soort overtuigingen en dat werkt van generatie op generatie door. Al decennia lang heeft de media hier een grote invloed op maar ook het zakenleven heeft baat bij een aantal van deze overtuigingen. Denk maar aan de mode-industrie en de dieet-industrie. Hier gaan miljarden euro’s en dollars in om.
Het is niet gek dat we ons zo laten beïnvloeden door al die overtuigingen van buitenaf. Wanneer we een negatief zelfbeeld hebben, kan dat uit een belangrijke behoefte voortkomen en gaan wringen met andere behoeftes.

De behoefte-piramide van Maslov

Abraham Maslov ontwikkelde ooit de ‘piramide van Maslow. In deze piramide omschrijft hij universele behoefte van de mens in volgorde van belangrijkheid.
De eerste behoefte van de mens is de basisbehoefte om in leven te blijven: ademen, bewegen, eten, drinken, slapen etc. Soms wordt dit ook wel eens samengevat als ‘bed, brood en bad’.
De tweede behoefte is de behoefte aan veiligheid en zekerheid. Wanneer ‘bed, brood en bad’ geregeld is, ga je op zoek naar veiligheid in groepen en relaties (families, vrienden, collega’s). Wonen, werken en relaties spelen hier een rol. In deze laag van de piramide kunnen bovengenoemde overtuigingen al van invloed zijn. In de veilige omgeving van je gezin leer je misschien dat je als kind al te dik bent. Of voel je je onveilig wanneer je op de middelbare school genegeerd wordt vanwege je vele jeugdpuistjes.
De derde behoefte is een sociale behoefte. Wanneer je behoefte naar veiligheid en zekerheid vervuld is, ben je klaar om echte verbindingen en liefdesrelaties aan te gaan. Zorgen voor anderen en intimiteit vallen hier bijvoorbeeld onder. Op dit niveau denken mensen soms dat wanneer ze afvallen, ze sneller hun levenspartner kunnen ontmoeten. Dat ze dan beter bij anderen in de smaak zullen vallen bij anderen. Maar ook het stigma dat ‘dikke mensen gezellig zijn’ valt hier onder. Want ‘gezelligheid’ is een sociale functie.
De vierde behoefte is erkenning. Met deze behoefte vinden we het belangrijk wat anderen van ons vinden en hoe anderen naar ons kijken. Het verdienen van waardering en respect hoort hier bij. Daarom vinden we complimenten zo fijn en kunnen we niet goed tegen kritiek. Deze zaken verhogen of verlagen als het ware jouw aanzien in een groep. Ook je eigenwaarde en zelfrespect maken onderdeel uit van deze laag. Dit is de laag waar je je bevind wanneer je wil gaan werken aan je zelfvertrouwen en zelfwaardering en je soms voelt dat het van binnen wringt. Bijvoorbeeld omdat je de diepe overtuiging uit je jeugd hebt dat je niet goed genoeg bent.
De vijfde behoefte is de laag van zelfontplooiing, zelfontwikkeling en zelfactualisatie. Dat betekent dat, wanneer je alle eerdere behoeften hebt vervult, je ruimte (tijd en geld) ervaart om jezelf te ontwikkelen als mens. Door bijvoorbeeld cursussen te volgen of je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Volgens Maslov heeft de mens altijd behoefte om zich verder te ontwikkelen. Logisch dat je dus de behoefte hebt om aan jezelf te werken, wanneer je wat ouder bent geworden.
Wanneer je iets niet mooi vind aan je lijf en je er graag iets aan wilt doen, kun je alle lagen van deze piramide aflopen en bekijken per laag welke invloed deze op jou heeft gehad in het verleden (vooral laag 1 t/m 3) en hoe je er nu voor staat.

Stel jezelf eens de volgende vragen:


1. Snap je waar je ontevredenheid over jezelf vandaan komt?
Heeft dit bijvoorbeeld te maken met je opvoeding, je school of met ongezonde relaties die je hebt gehad? Heb je er nu nog wat aan om zo naar jezelf te kijken?
2. Zijn al die overtuigingen die je hebt over jezelf waarheid of zijn het gedachten die je zelf gecreëerd hebt?
Je moet niet alles geloven wat je denkt. Veel gedachten over onszelf zijn niet de waarheid, maar we zijn er enorm in gaan geloven. Net zoals je in je kindertijd wordt verteld dat Sinterklaas bestaat en dat het later niet de waarheid blijkt te zijn.

3. Wat heb je nu nodig om die oude overtuigingen over jezelf los te laten?

Kijk eens om je heen. Welke vrienden, kennissen of social media accounts hebben een negatieve invloed op jou? Kun je ze loslaten of ontvolgen? Kun je jezelf gaan omringen met positieve mensen en accounts? Dit is een hele belangrijke stap omdat deze te maken heeft met de tweede, derde en vierde behoefte uit de piramide van Maslov. Creëer meer veiligheid voor jezelf, omring je met gelijkgestemde sociale contacten en ontvang de erkenning dat jij goed bent zoals je nu bent.
Een positief lichaamsbeeld, zelfvertrouwen of eigenwaarde zijn geen ‘eindstations’ waar je aan komt en je dan klaar bent. Het is voortdurend ontdekken, ontwikkelen, aanpassen en veranderen. Soms is het hard werken en confronterend en op andere momenten kun je het al goed voelen en er van genieten. Het is geen rechte, stijgende lijn die je ervaart. Je blijft groeien, terugkijken, reflecteren, gedachten bijstellen, frustraties verwerken en successen vieren. Van jezelf houden is een pad bewandelen en blijven ontdekken.
Eerlijk is eerlijk, een positiever zelfbeeld krijg je dus niet alleen maar door naar leuke instagram-accounts te kijken. Je zult jezelf moeten uitdagen om dingen te doen die je spannend vind en om dingen te doen die je aan het denken zetten en inzichten over jezelf geven. Praten met anderen hierover kan je veel nieuwe en positieve inzichten opleveren. Dat helpt echt!

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.